Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

P. Brueghel l' Ancien, O Χριστός φέρων τον Σταυρό

Σε συνέχεια του σχολίου της Άννας αλλά και της συζήτησης που είχαμε στο σχολείο για την επίδραση που άσκησε ο Ιερώνυμος Μπος στον Bruegel l' Ancien, ανεβάζω τον πίνακα του δεύτερου "Ο Χριστός φέρων τον Σταυρό"( σε ελεύθερη μετάφραση).
O Brueghel l' Ancien  τοποθετεί τις σκηνές από το Ευαγγέλιο που δημιουργεί σε σύγχρονο πλαίσιο. Εκείνο όμως που τον διαφοροποιεί από άλλους ζωγράφους που επιχείρησαν κάτι ανάλογο, είναι ότι  στους πίνακες του η Θεία οικογένεια δεν προβάλλεται, εκτός από λίγες εξαιρέσεις ( π.χ. Η προσκύνηση των μάγων), ούτε από την ίδια τη σύνθεση ούτε από το μέγεθος των προσώπων. Ο Χριστός και η Παναγία ξεχωρίζουν ελάχιστα από το πλήθος, γιατί δεν είναι οι μοναδικοί που βιώνουν ένα δράμα. Οι σκηνές αποδίδονται από μακριά και γίνονται έτσι πιο ανώδυνες.

Δείτε τώρα κάποιες λεπτομέρειες του πίνακα .
Πηγή:Τetramorphe
























Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Βrueghel l' Ancien, To κρασί στη γιορτή του St-Martin

 


Στη διάρκεια εργασιών συντήρησης ταυτοποιήθηκε πίνακας του ζωγράφου Bruegel l' Ancien με τίτλο "Το κρασί στη γιορτή του St- Μartin". Μια ακτινογραφία αποκάλυψε υπολείμματα της υπογραφής του στο κάτω μέρος του πίνακα. Οι εργασίες συντήρησης θα συνεχιστούν για άλλους εννιά μήνες, ενώ το  Prado βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες του για να τον αποκτήσει. Αν το καταφέρει, θα είναι ο δεύτερος πίνακας του φλαμανδού ζωγράφου που θα έχει στη συλλογή του.
Πηγή:Le soir

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η περίληψη.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι περίοδοι της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας

Πριν αρχίσουμε τη μελέτη της Βυζαντινής/Μεσαιωνικής ιστορίας, ας ξαναθυμηθούμε σύντομα τις περιόδους της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας με τις οποίες ασχοληθήκαμε τη χρονιά που πέρασε.






Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ολοκλήρωση έργων συντήρησης του Cluny III

H συντήρηση του ρομανικού ρυθμού αββαείου του Cluny III, που υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τη Γαλλική επανάσταση ολοκληρώθηκε. Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 13 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε τα 13 εκτάρια του παλιού αββαείου με την κολοσσιαία εκκλησία του Cluny III που υπήρξε για τέσσερις αιώνες η μεγαλύτερη εκκλησία της Δύσης. Κτίστηκε τον 11ο αι. από τον Hugues de Semur ( τον άγιο Hugues) . Από το Cluny II  (981) δεν απομένουν παρά μερικά ερείπια που ήρθαν πρόσφατα στο φως μαζί μ' αυτά του Cluny I που ιδρύθηκε το 910 από τον άγιο Benoit.


Πηγή: Le monde

Ψηφιακή αναπαράσταση του Cluny ΙΙΙ


Extrait Maior Ecclesia
.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

To Google Instant

Μια νέα υπηρεσία παρουσίασε η Google: το Google Instant εμφανίζει αποτελέσματα πριν καν ο χρήστης ψάξει γι’ αυτά. Μέχρι σήμερα όταν άρχιζες να γράφεις μια λέξη η μηχανή αναζήτησης σου έκανε μερικές προτάσεις ως επιλογή προκειμένου να μην γράψεις όλη τη λέξη.

Σήμερα πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω. Εμφανίζει τα αποτελέσματα ενώ γράφεις καθώς σκέφτεται πριν από σένα για σένα. Επίσης δεν χρειάζεται καν να πατήσεις το "enter" ή "search", για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα της αναζήτησης

Η νέα εξελιγμένη μέθοδος εξοικονομεί δύο έως πέντε δευτερόλεπτα για κάθε αναζήτηση στο Διαδίκτυο και η Google ελπίζει ότι το γεγονός αυτό θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους χρήστες στην ιστοσελίδα της.

" Είναι ένα κβαντικό άλμα προς το μέλλον για τις αναζητήσεις", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Google Μαρίσα Μάγιερ, κατά την παρουσίαση του νέου προϊόντος στο Σαν Φρανσίσκο.

Η εταιρία υπολογίζει ότι ο μέσος χρήστης χρειάζεται εννέα δευτερόλεπτα για να γράψει αυτό που ψάχνει κι άλλα 15 για να ψάξει τις απαντήσεις. Με δεδομένο ότι η Google δέχεται περίπου 1 δισεκατομμύριο ψαξίματα την ημέρα, θα εξοικονομήσει στους χρήστες όλου του διαδικτύου περίπου 111 χρόνια το 24ωρο!

Ωραία όλα αυτά, αλλά η άποψη της Google ότι το Instant δεν αποτελεί «αναζήτηση την ώρα που πληκτρολογείτε», αλλά «αναζήτηση πριν πληκτρολογήσετε» με κάνει λίγο και τρομάζω. Μήπως μπορώ να έχω το δικαίωμα να σκέφτομαι εγώ, για μένα, διότι δεν μου αρέσει πολύ η ιδέα να το εκχωρήσω σε μια μηχανή αναζήτησης. Ή το έχω ήδη εκχωρήσει;;;

To Google Instant λειτουργεί ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Ρωσία. Επιπλέον, τους προσεχείς μήνες θα κυκλοφορήσει μια έκδοσή του για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές.

Παναγιώτης Κακολύρης, Συγγνώμη, αλλά δεν θέλω η Google να σκέφτεται για μένα

Πηγή: Εllispoint.gr

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Prezi



Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση είτε πατώντας το Autoplay ( κάτω δεξιά στην οθόνη : Μore) είτε  το βελάκι με το χέρι. Ο δεύτερος τρόπος είναι, νομίζω, προτιμότερος γιατί υποτάσσεται στους δικούς σας ρυθμούς. Εξάλλου έτσι καλύπτονται καλύτερα και κάποιες τεχνικές αδυναμίες που δεν μπόρεσα να αντιμετωπίσω.


https://prezi.com/ub0y-0nitc9n/

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

H μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή μονή "Μάντζαρη"


Η μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανήκει στο Δ.Δ Οξυλίθου του δήμου Κύμης. Ονομάστηκε και μονή "Μάντζαρη" από τον πρώτο ιδρυτή της, τον Μάντζαρη. Κατά μία άλλη εκδοχή το όνομα αυτό προέρχεται από τα "μαντζάρια", τα χρήματα δηλαδή που διέθετε μια πλούσια γυναίκα από τη Μ. Ασία που φέρεται να ίδρυσε την μονή. Επειδή όμως η μονή ήταν πολύ πλούσια και ασκούσε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, κάποιοι πιστεύουν ότι πήρε το όνομα αυτό από τα χρήματα ( "μαντζάρια") που προορίζονταν για να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο. 

Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το έτος ίδρυσής της. Πάντως από πωλητήρια του 16ου αιώνα η μονή φαίνεται να αγόρασε μεγάλη ακίνητη περιουσία  από γειτονικά της  μοναστήρια, πράγμα που μαρτυρά την παλαιότητά της αλλά και την οικονομική της ευρωστία.


Το 1821 συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση με τον ηγούμενό της Παρθένιο και τους μοναχούς της που πολέμησαν κοντά στο στρατηγό Ν.Κριεζιώτη.


Τον 20ο αιώνα (1928-1935) ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων από το φωτισμένο μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Παντελεήμονα Φωστίνη και την ηγουμένη Κασσιανή.




Τα κτίσματα της μονής διατάσσονται σε σχήμα ορθογώνιο. Στις 4 πτέρυγές του υπάρχουν κελιά, ξενώνες, ηγουμενείο, βιβλιοθήκη, γραφεία και βοηθητικοί χώροι.


Το καθολικό της μονής είναι ένας σχετικά μικρός σταυρεπίστεγος μονόκλιτος ναός. 



Οι εικόνες του τέμπλου, της Παναγίας, του Χριστού και του Ιω. Προδρόμου, ανάγονται στον 16ο αιώνα.

Η μονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου

Οι δυο ηλικιωμένες μοναχές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του